Trädgräns allt längre upp på fjället

Trädgränsen i svenska fjällen kryper allt högre upp på fjällsluttningarna. De senaste 100 åren har gränsen förflyttats 200 meter uppåt kalfjället.

- Det är ett resultat av att vi har fått ett varmare klimat. Somrarna har blivit ungefär en grad varmare de senaste 100 åren och det är tillräckligt för att växtlighet och landsskapsbild förändras. På sikt kan det här leda till att kalfjällen blir överbevuxna, det har redan skett i lågfjällsterräng, säger Leif Kullman professor vid institutionen för ekologi och geovetenskap vid Umeå universitet.

Enligt Kullman är trädgränsen och växtlighetens utveckling, vid sidan av meterologiska observationer, den bästa varningssignalen på klimatförändringar.

Forskarteamet har lyckats rekonstruera hur trädgränsen utvecklats de senaste 10 000 åren. De har därigenom konstaterat att 1900-talet är ett fullständigt unikt århundrade klimatmässigt, kanske det varmaste på 7000 år enligt forskarna.

- Förmodligen är det inte enbart en naturlig utveckling eftersom det här är så unikt i ett längre perspektiv. Det är väl så att det ligger mycket i teorierna om att det är människors utsläpp av så kallade växtgaser som åtminstone delvis ligger bakom det här, säger Leif Kullman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista