1 av 5
24 december 1998 i afghanska bergsprovinsen Helmand. Foto: Rahimullah Yousafzai/Scanpix.
2 av 5
Barbro Höckert
3 av 5
Julia Runesson
4 av 5
Mats E Nilsson
5 av 5
Ulf Smith
Östersund

bin Ladins död väcker känslor

Röster från Östersund om bin Ladens död
1:07 min

Nyheten om att ledaren för Al Qaida, Usama bin Ladin, är död väcker känslor runt om i världen. P4 Jämtland har frågat östersundare om hur de känner inför det hela.

På måndagen kom beskedet att den islamistiska organisationen al-Qaidas grundare Usama bin Ladin är död. USA har jagat bin Ladin i nästa tio år, sedan attentaten mot World Trade Center i New York och militärhögkvarteret Pentagon i Washington den 11 september 2001. USA anser att bin Ladin var hjärnan bakom attentaten liksom flera andra dödliga attentat mot USA.

I dag sattes en mindre grupp med amerikanska specialsoldater in för att, som Obama sa, antingen gripa eller ta livet av bin Ladin. En eldstrid utbröt och i samband med det dödades bin Ladin. Amerikanska myndigheter har tagit hand om kroppen och de har konstaterat med total säkerhet att det rör sig om bin Ladin.

Hans död har under dagen väckt känslor över hela världen. P4 har frågat några i Östersund hur de känner inför det hela. En av de tillfrågade är Mats E Nilsson som funderar över om USA:s agerande och bin Ladens död kan leda till nya terrorattacker.

– Det finns naturligtvis en risk för jag tror inte att bin Laden har varit den som i realiteten har fört befälet de sista åren, så det finns nog alldeles för mycket kompetenta personer kvar. Men hur stor risken är det vet jag inte, säger han.

– Jag tycker att hela samhället och hela världssituationen är fruktansvärt jobbig, man orkar nästan inte tänka. Och jag trodde att han kanske redan var borta, säger Barbro Höckert.

– Jag vet inte för jag är inte så insatt och jag vet inte om jag bryr mig heller eftersom Sverige ligger så långt borta från USA, säger Julia Runesson.


– Jag vet inte vad jag ska känna, det är väll egentligen ett exempel på en urspårad värld, alltihop är ju galet. Det är så mycket som ligger bakom det här, långt bak i tiden, så det är ingen lätt fråga. De är säkert glad att de har blivit av med honom, säger Ulf Smith.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".