Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Försäkringskassan

Försäkringskassan fortsätter avvecklingen

Försäkringskassan: ”Svårt att bemanna kontoren”
1:43 min
"Jag hoppas att regeringen tänker till och ändrar det här beslutet", säger Madelene Åström, servicehandläggare på servicekontoret i Östersund. Foto: Billy Abraha

Riksdagen har sagt nej, men trots det har Försäkringskassan inlett en nedrustning av servicekontoren.
– Ovissheten är jättejobbig, säger Madelene Åström, som arbetar på kontoret i Östersund.

Försäkringskassan ska, som läget ser ut idag, stänga samtliga servicekontor senast den 31 december år 2012.  Bakgrunden till det är ett större besparingskrav som kommer från regeringen. Riksdagen har sagt nej till en eventuell nedrustning, och nu är det upp till regeringen att avgöra om servicekontoren ska finnas kvar eller inte.

Än så länge är det inte klart när en eventuell nedrustning kan ske. Men Madelene Åström tror att ett sådant scenario kan få allvarliga konsekvenser.
– För den vanliga medborgaren skulle det vara en katastrof för det är otroligt många besökare här som vill träffa en människa istället för att bara använda sig av en dator, säger hon.

"Det blir jättesvårt"
Madelene Åström är inne på att det framförallt är två grupper av människor som kommer att påverkas av en nedläggning.
–  Jag tänker på äldre människor som kanske inte har någon datorerfarenhet, och nyanlända svenskar som inte förstår språket ordentligt.  Det kommer att bli jättesvårt för dem, säger hon och fortsätter:
– Men egentligen kommer det bli svårt för alla människor i samhället för det är inte alls enkelt att sätta sig in i allt som har med Försäkringskassan att göra.

Roger Strandberg är områdeschef för Försäkringskassan i Norrland. Han säger att det redan nu finns personal som lämnar Försäkringskassan och söker sig till nya jobb för att framtiden är oviss.

Håller stängt under semestern
Det leder till att flera kontor runt om i landet kommer att hålla stängt under semestern för att det inte finns tillräckligt med bemamanning. Ett sådant exempel är servicekontoret i Sveg.
– Många söker andra jobb eftersom att man har fått besked om att Försäkringskassan ska lägga ner sitt kontorsnät. Följden blir då att det blir svårt att bemanna kontoren fram till årsskiftet 2012/2013, som det är sagt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".