De bangladeshiska bärplockarna i Bräcke förra sommaren/hösten bodde för trångt, det tyckte både kommunen och räddningstjänsten. Foto: Pelle Zackrisson/SR
Arbetsmarknad

Skärpta regler ska stoppa "bärmisär"

Myndigheter och organisationer jobbar för skärpta regler
1:29 min

Flera företag söker nu utländska bärplockare till årets bärsäsong. För att förhindra att bärplockarna utnyttjades som i fjol sommar har nu reglerna skärpts.

Alejandro Firpo som är enhetschef på Migrationsverket tror att de hårdare reglerna kommer att avskräcka oseriösa företag.

– Mot bakgrund av att vi nu till exempel kräver lönegarantier, så ligger det väl i sakens natur att mindre nogräknade företag drar sig för att ta in bärplockare. Och det är nog inte för mycket sagt om jag tänker att det inte är osannolikt att det blir färre ansökningar i år, jämfört med tidigare år, säger Alejandro Firpo.

Utländska plockare hamnade i "bär-misär"
Under förra årets bärsäsong kom många människor från bland annat Bangladesh, Vietnam och Thailand till Sverige för att tjäna pengar på att plocka bär. Men bärplockarna fick inte alls de löner de utlovats och många hade både urusla arbetsförhållanden och bostäder. Flera som kommit till Sverige för att tjäna pengar fick åka hem med skulder.

För att det inte ska hända igen har Migrationsverket skärpt reglerna för de företag som anställer utländska bärplockare. En del företag har redan börjat rekrytera bärplockare till årets säsong, men fler ansökningar väntas. Inför säsongen diskuterar Migrationsverket i dag de hårdare regler som gäller för att anställa bärplockare med fackförbund och representanter från bland annat Bräcke kommun.

Människorättsorganisation gör granskning
Organisationen Swedwatch arbetar också med en granskning av de utländska bärplockarnas situation i Sverige. Swedwatch jobbar vanligtvis med frågor som rör arbetsvillkor och mänskliga rättigheter i U-länder. Deras granskning av bärplockarna i Sverige ska vara klar i slutet av juni, säger Swedwatch kanslichef Viveka Risberg.

– Jag hoppas att den här granskningen kan bidra till att det blir bättre för bärplockarna och jag hoppas också att den kan bidra till att vi får en utrensning av de oseriösa företag som finns med på den här marknaden, säger Viveka Risberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".