Åsbygdens naturbruksgymnasium läggs ner. Landstinget har beslutat att inte driva skolan vidare. Foto: P4 Jämtland
Landstinget

Naturbruksgymnasiet i Ås läggs ner

Susanné Wallner (M) vill se att skolan blir kvar
0:34 min

Efter nära 150 års verksamhet är det nu klart att den anrika jordbruksutbildningen i Ås läggs ner.

På torsdagen fattade Landstingsstyrelsen beslut om att Åsbygdens naturbruksgymnasium ska läggas ned. Från och med hösten 2012 ska skolan sätta stopp för nya elevintag. De elever som redan går på skolan ska få gå klart sina utbildningar, sedan stängs dörrarna till ladugårdar och skogsmaskiner.

Emot beslutet
Orsaken till att skolan ska läggas ner är att landstinget vill renodla sin verksamhet och då ingår det inte att driva en skola. Alliansen reserverade sig mot beslutet och moderaten Susanné Wallner, som är ledamot i landstingsstyrelsen, tycker att det gjorts för lite med att hitta en alternativ huvudman.

– Vi har ju tidigare fattat beslut i Landstinget om att det här är en viktigt strategisk utvecklingspunkt i Jämtland för de gröna näringarna, och då tycker jag att det är viktigt att vi också visar det med aktiva insatser.

Ett sista hopp
Jämtlands Gymnasieförbund har tidigare varit intresserad av att ta över skolan, men inte till samma höga kostnader som Landstinget hittills haft för att driva skolan. Gymnasieförbundet ska nu fundera ytterligare och komma med ett besked i juni om skolan kan ha en framtid eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".