Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Martin Olauzon är chef för myndigheten Tillväxtanalys. Foto: Tobias Bernander
Privatekonomi

Stora inkomstskillnader i länet

Lidsjöberg fattigast i länet
1:33 min

I Lidsjöberg tjänar 29-64-åringar bara hälften så mycket som samma åldersgrupp på Frösön. En jämnare ekonomisk utveckling skulle vara bra för länet, tycker Martin Olauzon, avdelningschef i Östersund för myndigheten Tillväxtanalys.

Frösön, Östersund och Åre. Så heter grädddhyllorna i Jämtlands län, med medelinkomster kring eller över 300000 kronor om året. Strax efter kommer ett stort mittfält av samhällen där man tjänar kring 250000 kronor. Men det finns också enstaka orter som hamnar långt under genomsnittet, som Vålådalen och Lidsjöberg, där medelinkomsten för personer i åldrarna 29-64 år ligger på 160000.  
– Det finns många synpunkter på hur inkomstskillnader gynnar respektive missgynnar tillväxt. Men jag tror att det vore bra för länet om den här ekonomiska utvecklingen vore lite mera spridd, säger Martin Olauzon, avdelningschef i Östersund för den statliga myndigheten Tillväxtanalys.

Möjligheter
Martin Oluzon påpekar att samhällen inte kan hållas under armarna utan måste leva på sin egen attraktionskraft. Samtidigt saknas det ju inte möjligheter även för mindre orter att blomstra.
– Det handlar om att skapa förutsättningar och se till att de som har möjlighet att ta de förutsättningarna ska kunna göra det. Oavsett var i länet de bor, säger Martin Olauzon.

Rationalisering
Företagsledaren Stig Engström, som grundat verkstadskoncernen Engcon, är uppvuxen i Lidsjöberg och det var där han inledde sin verksamhet i början av 90-talet.
– Lidsjöberg har drabbats otroligt hårt. Skogen var ju det som Lidsjöberg levde på, och detta skogsbruk är ju sedan flera år tillbaka ersatt av ett rationellt sådant med maskiner, säger Stig Engström.

Långt till arbete
Nedläggning och rationalisering av lokal industri är knappast något som Lidsjöberg är ensamt om. Men till skillnad från exempelvis Hoting ligger inte samhället speciellt strategiskt till, vilket försvårar den arbetspendling som livat upp andra småorter i länet.
– Det är för långt till något arbete helt enkelt, säger Stig Engström.

Tobias Bernander
tobias.bernander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".