Dramatisk fritagning av polismördare

Den för polismorden i Malexander dömde Tony Olsson fritogs från Hallfängelset natten till onsdagen. Även tre andra interner fritogs men ingenstans nämns det att den före detta Östersundsboende Jackie Arklöw var en bland dem. Jackie Arklöw dömdes precis som Tony Olsson för livstids fängelse för polismmorden i Malexander.

Klockan 23.45 fick centralvakten på Hallanstalten ett samtal från en intern på en av fängelsets avdelningar. Fången ber om hjälp, berättar Stockholmspolisens presstalesman Björn Pihlblad.

-Två vakter går dit. De möts av en intern med en pistol som han hotar dem med, säger Pihlblad till TT.

Sammanlagt fyra interner fritas. Internerna tar med sig vakterna till centralvakten och en av dem blir inlåst. Därefter tar sig internerna ut till grinden med en av vakterna som gisslan.

-Här någonstans inträffar skottlossning, säger Pihlblad.

-Utanför väntar två män på att hämta upp internerna och de försvinner därifrån.

Flyktbilen uppges vara en röd Saab 9000. Tidigare uppgifter om att en utbränd bil i Järna utanför Södertälje skulle vara flyktbilen stämmer inte.

-Den har förmodligen ingenting med det här att göra, säger Pihlblad.

TT: Misstänker ni att de fritagna har haft hjälp på insidan?

-Frågan är ju hur de har fått in vapen på anstalten. Det får vi grunna på här framöver.

Pihlblad vill inte berätta vilka de andra tre fångarna förutom Tony Olsson, som har bytt namn till Byström, är eller vad de är dömda för.

Han vill inte heller gå in på om någon av dem sedan tidigare har bedömts som flyktbenägna.

-Det är sådant som vi kollar upp nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista