Storsjöns vattennivå är högre än normalt vid den här tiden på året, men det fattas fortfarande en meter till sommarens normala vattenstånd. Foto Marcus Frånberg
Storsjön

Risk för vattenbrist i magasinen

"Sjön är hög, men vinterns elproduktion är inte säkrad"
1:15 min

Vattennivån i Storsjön är ovanligt hög för årstiden, men det borgar inte för att sjön fylls tillräckligt senare i sommar.

– Storsjön är cirka en meter högre än normalt vid den här tidpunkten på året, säger Peter Kalla vid Vattenregleringsföretagen i Östersund.

De senaste dagarna har observanta strandflanörer längs Storsjön sett att vattnet har nått en bra bit upp mot stränderna, i alla fall i jämförelse med ett så kallat normalår. Sjöns vattenspegel regleras tre meter, mellan minimum och maxläge. Men den för dagen höga nivån gör inte att den kommande vinterns elproduktion är säkrad, och lite vatten är oftast lika med dyrare elpriser.

Kall vinter
– Vattenmagasinen tappades i år lite mer än en normal vinter på grund av att det var en lång kall period. Att Storsjön nu har en högre nivå än det brukar vara den här tiden beror på den tidiga våren. Fortfarande saknas det en meter till maxgränsen, säger Peter Kalla.

Hur det går med att fylla de resterande miljontals kubikerna är beroende av vad den snö som är kvar i fjällen kan göra, något som Vattenregleringsföretagen just nu räknar på. Dunstar snön i stor omfattning är det en regnig vår och sommar som kan fylla på Storsjömagasinet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".