Marcus Wikén och Evelina Esbjörnsson är elever på Svenstaviks skola, och de tycker att det är dåligt att inte skolans brandlarm fungerar. Foto: Billy Abraha
Svenstavik

Skolas brandlarm fungerade inte

Rektorn: ”Allvarlig brist att inte kunna höra brandlarmet”
1:30 min

Brandlarmen fungerar inte på Svenstaviks skola. Det visade sig när skolan hade en brandövning i måndags.
– Tragiskt att det inte funkar, säger eleven Felix Mortén.

Svenstaviks skola hade tidigare i veckan en brandövning, men eleverna hörde inte något larm. Lärare och rektorer fick därför gå till klassrummen och se till att eleverna gick ut på skolgården.  

Ute på uppsamlingsplatsen fick eleverna frågan om de hade hört larmet, och det hade en majoritet av dem inte gjort.  
– Jag hörde ingenting. Det var rektorn som kom till mig och sa att jag skulle gå ut, säger eleven Evelina Esbjörnsson.

Trodde att det var en dator
Marcus Wikén är också elev och han säger att han inte hörde att det var ett brandlarm, själv trodde han att det var en dator inne i klassrummet som lät.
– Det är inte så kul om det skulle vara en riktig brand och någon skulle bli kvar här inne. Då är det skolans fel att larmet inte fungerar som det ska, säger han, och får medhåll av eleven Felix Mortén:

– Det är tragiskt att det inte fungerar som det ska göra, eftersom att det kan hända väldigt allvarliga saker om man inte hör larmet. Det är riktigt dåligt, säger han.

Sker larmkontroller
Enligt Marie Löfhaugen, som är en av skolans rektorer, gör fastighetsägaren Bergs hyreshus en larmkontroll en gång i månaden. Men hon har inte hört om att det har funnits några brister.

Nu har man från skolans sida kontaktat fastighetsägaren.
– Jag ser både allvarligt och lyckosamt på det här. Det är bra att det upptäckts vid en övning och inte i ett skarpt läge. Men det är klart att det är en allvarlig brist att man inte hör ett brandlarm i våra lokaler, så det här ska åtgärdas skyndsamt, säger Marie Löfhaugen.

"Vädigt allvarligt"
Även Leif Nordin, som är brandinspektör vid Jämtlands räddningstjänstförbund, ser allvarligt på det som har skett.
– Är det så att varken elever eller lärare som befinner sig i skolan hör ett utrymningslarm så är det väldigt allvarligt. Ett grundkrav är att ett utrymningslarm som lägst ska höras i 65 decibel i alla lokaler som elever och personal vistas i, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".