Färre barn till psykvården

Antalet barn i kö till Barn och ungdomspsykiatrin, BUP har halverats på ett år. 

Idag står 57 barn i kö, det är en halvering jämfört med samma period förra året.

Bakom framgången finns ett nytt sätt att arbeta.

- Vi blir bättre och bättre på att hitta nya arbetsformer som förhindrar dubbelarbete. Bland annat har vi provat korttidsterapi där familjen kommer på bara några träffar, överhuvdtaget arbetera vi mer aktivt med familjen, säger Per Hedin är medicinskt ansvarig vid BUP.

Trots att antalet barn i kö har halverats så är det fortsatt långa väntetider, för oprioriterade ärenden ändå upp till åtta månader.

- Akuta ärenden får alltid komma direkt men de fortsatt långa väntetiderna för oprioriterade ärenden beror på att våra resurser minskats, säger Per Hedman.

Kön med väntande barn har kortats men det totala antalet barn som söker hjälp vid BUP fortsätter att öka för varje år och har så gjort sedan början av -90-talet.

Även om ökningen i år inte är lika expolsionsartat som under förra året då det skedde en 40 procentig ökning till 570 nya barn så är ökningen konstant.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista