Amerikansk fotboll

Svårt ekonomiskt för mindre föreningar

1:10 min

Det är svårt för små föreningar inom mindre idrotter att expandera ekonomiskt.  Klubbarna har inga marginaler. "Ett engagemang från spelare och ledare är A och O", säger Daniel Strömberg,  tränare för Jämtland Republicans.

På lördag är det säsongspremiär för Jämtland Repulicans och Sundsvall Flames i division 1 norra i amerikansk fotboll.

Men det är svårt för klubbar inom mindre idrotter att växa ekonomiskt. Som utövare av amerikansk fotboll i Sverige är det inte ovanligt att spelarna är tvungna att arbeta för att få ihop pengar till klubbkassan.
– Ingen av oss får betalt. Spelarna i den här sporten betalar för att få spela, och bara det är ovanligt. Spelarna ställer även upp och jobbar ideellt för föreningen. Inte nog med att du måste hjälpa klubben sportsligt, du måste även bidra ekonomiskt, säger Daniel Strömberg.

Sundsvall Flames seniorer har en budget per säsong på 100 000 kronor. I Jämtland Rupublicans ligger siffran på knappt 300 000 kronor, men då är även föreningens ungdomslag inräknade.

Stor geografisk spridning
Klubbarnas största utgifter går till att finansiera resor till bortamatcherna, och det är en stor geografisk spridning mellan lagen i serien. Det rör sig sammanlagt om 87 mil mellan det sydligaste och det nordligaste laget.

Luleå Eskomos, som är ett annat lag i division 1 norra, har till och med vid ett tidigare tillfälle fått hoppa av serien för att laget inte kunnat finansiera resor till bortamatcherna.

"En mindre förening"
Den skrala ekonomin gör att klubbarna inte kan expandera. Drömmen för både Jämtland Republicans och Sundsvall Flames vore att kunna anställa någon på heltid.
–  Extra utgifter på den här nivån är aldrig välkommet. Vi är en mindre förening och har därför en tajt budget, säger Daniel Strömberg.

Jämtland Repulicans möter på lördag Uppsala 86ers på bortaplan, och Sundsvall Flames åker till Gävle för att ta sig an Gefle Red Devils.