högskolevärlden

Universitetet tvingas ställa in kurser

1:23 min

Mittuniversitetet är för populärt. Det är så populärt att man måste ställa in en tredjedel av sina sommarkurser för att anslagen inte räcker till.

Det säger Margareta Lindhagen, utvecklingsledare på Mittuniversitetet i Östersund.

Datautbildningar ställs in
Det kommer att bli färre kurser samtidigt som antalet studenter minskas till vissa kurser. Flera kurser inom datautbildningen kommer att helt ställas in medan kurser inom till exempel samhällsvetenskap får reducerat antal studenter, det gäller bland annat den populära juridiska översiktskursen.

Antalet sökande till Mittuniversitetet slår rekord i år.

Både Sommarkurserna och höstterminens kursutbud har alltså över 5 000 fler sökande än i fjol.

Mer än 14 000 personer vill gå sommarkurser, medan 26 000 personer har sökt en universitetsutbildning till hösten.

– De sista två åren så har vi ökat med närmare 40 procent på antalet studenter, och det är helt unikt bra i Sverige. Det finns inget annat universitetet som är i närheten av den ökningen, och det gör att det är svårt även med den mängd pengar vi fick förra året, att klara den här anstormningen av studenter menar Margareta Lindhagen.

Universiteten får varje år en påse pengar från staten utifrån hur många studenter man har och vilka resultat de visar. Enligt Margareta Lindhagen har Mittuniversitetet i år fått mindre pengar än ifjol.

Eftersom Mittuniversitetet annonserar ut sina sommarkurser i god tid under höstterminen, så kunde man inte förutsäga att anstormningen av sökande till kurserna skulle bli 5 000 fler än ifjol, menar Margareta Lindhagen:

Ligger rätt i tiden
– På något sätt så ligger vi helt rätt i tiden. Vi har jättepopulära sommarkurser och ett enormt söktryck, men vi får inte betalt för det. Utbildningsministern Jan Björklund har sagt att det inte blir mer pengar till universiteten de närmsta åren, så då är det en förhandling om vilka universitet som ska få mer pengar, enligt Margareta Lindhagen.

– Så ni slåss lite mot varandra där?

– Ja, så kan man kanske säga.