rovdjur

Skjuten varg var inte flyttad tik

Den varg som sköts i Idre sameby på gränsen till Härjedalen i onsdags kväll var inte den tik som flyttats till Örebro län från Jämtland och som sen vandrat tillbaka igen.

Vargen var en hane utan sändare. Den här vargen är nu skickad till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, i Uppsala för analys och efter det är det möjligt att se vilket revir den kommer från.

Det handlar alltså inte om den honvarg med sändare som det rapporterats om under våren. Hon förflyttades från Tåssåsen i Härjedalen ner till Örebro län, men vandrade sedan tillbaka norrut igen. Var hon befinner sig just nu är oklart, den senaste positionen kom 10 maj och då var hon i Dalarna.

– Det kan dröja mellan signalerna eftersom det är dålig täckning i områdena, säger Manno Aunapuu på länsstyrelsen till P4 Jämtland.

Manoo Aunapuu på länsstyrelsen i Jämtlands län säger att vargen som flyttades från Tåssåsens sameby och ner till Örebro län var en hona. Den senaste positionen länsstyrelsen har på varghonan, som har sändare på sig, är från 10 maj och då var hon i Dalarna.

– Det kan dröja mellan signalerna eftersom det är dålig täckning i områdena, säger Manno Aunapuu.

Arne Näsvall är naturbevakare på länsstyrelsen i Dalarna. Han berättar om den varg som sköts i Idre under onsdagskvällen. Det var en hane och därmed alltså inte samma varg som den som störde i Tåssåsen. Den skjutna vargen är dessutom omärkt.

– Vi vet inte från vilket revir den är, om den är från Sverige eller Norge, säger Arne Näsvall.

Men om några veckor kommer man att veta var vargen kommer ifrån eftersom den är skickad till Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, för analys. Länsstyrelsen i Dalarna jobbar inte vidare på ärendet med den skjutna vargen, det är numera en polissak.