Inspiration

Helg för funktionshindrade i Åre

1:16 min

I fredags började en familjehelg för funktionshindrade i Åre. P4 Jämtland har träffat två av föreläsarna – Emma Lööf och Olle Persson.

Till familjehelgen – som pågår fredag till söndag – är barn och unga med funktionshinder inbjudna med sina familjer och förutom nöjen som hårdrockskonsert med Olle Perssons band Shock Treatment, karaoke, disko och uppträdande av teatergruppen Barda så är det flera seminarier och föreläsningar.

I helgen pratar Emma Lööf och Olle Persson inför familjer, där barnen har funktionshinder, och de tror att deras berättelse kan visa föräldrarna till barnen hur bra det kan gå att bli vuxen som funktionshindrad.

– Föräldrarna till de här ungdomarna kan få en bild av hur det kan bli med deras barn och det tror jag är en lättnad för dem och för barnen också, säger Emma Lööf.

Hur är det att leva med funktionshinder?

– Det är jobbigt ibland, men det går ganska bra ändå. Man är så van. Och det syns ju knappt på mig och Olle. Det som syns på mig är att min hand är inburen och att jag haltar lite.

Emma Lööf är känd för P4 Jämtlands lyssnare som en av reportrarna i Radio Annorlunda. Hon och hennes man Olle Persson är ofta ute och pratar i skolor om hur det är att växa upp och leva med en cp-skada respektive ADHD och Aspergers syndrom. Under skoltiden kunde det vara tufft. Olle Persson berättar att han ibland blev mobbad.

– De kallade mig för "cp" och "jävla cp-unge", då brukade jag gå till rektorn för att få personalen att säga till.

Hur kändes det att få höra sådant?

– Jag blev förbannad och ledsen.

I gymnasieskolor är det vanligt att elever använder "cp" som en förolämpning, berättar Emma Lööf. Det är en företeelse som hon försöker arbeta emot när hon är ute och pratar i skolorna. Och hon säger att det ibland ger effekt.

– Folk kan komma fram och säga "jag har slutat säga 'cp' till mina kompisar på grund av att du sa att det var fel". Och det stärker mig som person som faktiskt har en cp-skada. Då har jag gjort något gott, tycker jag.