Evenemang

Nu är korna på grönbete

1:38 min

För en ko innebär våren fräscht gräs utomhus. I helgen var P4 Jämtland med på ett kosläpp i Ottsjön utanför Föllinge.

En brun och vit ko frustar i den friska luften. Hon och drygt sextio Ottsjön-kossor till har precis blivit utsläppta på grönbetespremiär. Men det var ingen galen rusning ut ur ladugården, de tog det ganska lugnt.

Det är en kylig vårdag, 5 grader och regn som snart kommer övergå i snö. Inne under tak står besökarna på kosläppet och värmer sig med varmkorv och kaffe. Här finns bland andra Gunilla och Björn Malmqvist.

Varför är ni på kosläpp?

– Vi tycker det är roligt med kor och vi bor här i Ottsjön sedan två och ett halvt år tillbaka. Det är en kul tradition, säger Gunilla Malmkvist.

– Det här är vårt tredje kosläpp så det får bli en tradition att fortsätta med, säger maken Björn Malmkvist.

I samma byggnad som de står och fikar finns ungdjuren, de som ännu inte får vara ute med de stora korna. Först måste de tränas i hur elstängsel fungerar, berättar bonden på gården, Ture Löfroth. Han har hållit på med kosläpp i Ottsjön i sex, sju år och förklarar varför han gillar det.

– Det är väldigt bra för själen när man får öppna dörren och släppa korna på bete. Jag kan inte förklara, men det är nästan en religiös upplevelse.

Vad tycker korna, tror du?

– De kräver sin utegång.

Vad tycker de om regnet?

– Sanningen att säga så är kor väldigt tåliga djur. Det bekommer inte korna så mycket att vara ute i fem-sex grader och regn. Bara de får komma in igen efter en par timmar och lägga sig på en torr båspall så har de haft en väldigt bra dag.

Det är alltså mest vi människor som bryr oss om regnet?

– Ja, exakt.