Litteratur

En banktjänstemans berättelse

1:31 min

År 2008 gick Torbjörn Ohlsson i pension efter ett 40-årigt yrkesliv som banktjänsteman. Då fick han tid att skriva en roman. I dagarna publicerades hans debutbok "Girighet eller makt - spelet i bankvärlden". 

Boken utspelar sig på en bank under tre decennier och Torbjörn Ohlsson blandar fiktion med verkliga händelser. Det senare kommer både från egna erfarenheter och ett gediget researcharbete.
– Jag har suttit och grottat i medias rapportering om banker under perioden 70-tal till 90-tal, säger Torbjörn Ohlsson.

Inifrån banken
I det lilla handlar boken om vardagen på en bank i Jämtland; arbetet och relationerna mellan de anställda, inlkussive intriger och spel bakom kulisserna. Men man kan också se boken som en historisk roman, som skildrar bankväsendets utveckling i Sverige under de senaste 30 åren.
– Bankerna var små på 70- och 80-talet men ville bli större. Där var det ju ett spel i styrelserummen som inte var offentligt och det har jag försökt skildra till en del, säger Torbjörn Ohlsson.

Större
Någon samhällskritiker anser sig Torbjörn Ohlsson dock inte vara. Hans ambition är att spegla ett skeende som han själv stått mitt uppe i, och som tvivelsutan rymde sina egendomligheter.
– Bankerna vill ge bra service till sina kunder. Men det finns också en vilja att bli större, att bli en viktig spelare i samhället, säger Torbjörn Ohlsson.

Reaktionerna på boken har varit positiva, både från bloggare och medier. Och liksom alla som lyckas skildra en tidsepok inifrån har Torbjörn Ohlsson också fått kommentarer från andra som var med när det begav sig. 
– Det har kommit en hel del faktiskt, och de har hittills varit väldigt positiva. Det har varit jätteroligt att ta del av de mail och facebookinlägg som kommit, säger Torbjörn Ohlsson.

Tobias Bernander
tobias.bernander@sr.se