Kriminalvården

Det blir inget permanent häkte i Östersund

1:28 min

Det blir ingen permanent lösning på häktesfrågan i Östersund. I alla fall inte inom överskådlig framtid. Det beskedet gav Kriminalvårdens generaldirektören Lars Nyhlén när han besökte Östersund på måndagen.

– Jag är så klart frustrerad. Vi har ju en utredning att luta oss på som fyra myndigheter har undertecknat och där det framgår att det är ett starkt behov på ett permanent häkte i Östersund. Sedan dess har det inte hänt någonting och det är klart att jag är besviken. Jag vill ju att vi får en lösning på det här, säger länspolismästare Stephen Jerand.

Det var en märkbart besviken länspolismästare Stephen Jerand som pratade efter mötet med Kriminalvårdens generaldirektören Lars Nyhlén på måndagen. Lars Nyhlén klargjorde då att Kriminalvården inte har några resurser för ett nytt permanent häkte.

Häktet kan försvinna
Hur det nu blir med det provisoriska häktet är osäkert eftersom polisen behöver utrymmet till annat.

– Det provisorium som vi driver nu, där ser jag snart att vi har nått vägs ände på ett avtal. Det är ju våra arrester byggda efter våra behov och vi har ett jättebehov på att få tillbaka dem när vi nu jobbar med våld i offentlig miljö, säger Stephen Jerand.

Rättsosäkert utan fast häkte
Från kriminalvårdens håll har man ett fast behov av mellan 15 och 20 häktesplatser i Östersund och ett önskemål om att det skulle byggas upp till 30 för att fylla ett framtida, och som det ser ut nu, ökande behov av platser. Dagens nio provisoriska innebär nämligen ett väldigt merarbete med pusslande och transporter till andra häkten och är dessutom rättsosäkert menar Eva Lena Rimér, som är åklagare i Östersund.

Elisabet Aagård