Rovdjur

Utredare vill ändra på lodjursjakten

1:14 min

Lodjursjakten bör göras om, det tycker statens rovdjursutredare som besökte Östersund på tisdagen.

Regeringens rovdjursutredare Lars-Erik Liljelund var under tisdagen på besök i Östersund för att träffa företrädare för olika organisationer, intressegrupper och näringar i Jämtlands och Västernorrlands län. Bland annats så diskuterades lodjursjakten.

– Meningen är inte att komma fram till någonting nu, jag har ett år till på mig och jag gör den här rundresan för att lyssna och inhämta synpunkter och tankar om rovdjur.

Vad har du fått höra för synpunkter här idag?

– Framförallt är det rennäringens företrädare som är här och mycket rör lodjur. Vi har faktiskt diskuterat en idé som jag fick från jägarhåll när jag var i Karlstad, om att den här licensjakten som man idag bedriver på lodjur, som då gäller hela länet, att den skulle vara mera riktad till områden som är särskilt problematiska för olika näringar. Det går inte att göra så idag utifrån lagstiftningen, säger Lars-Erik Liljelund.

Förutom rennäringen fanns även representanter för jägareförbundet, naturskyddsföreningen och svenska turistföreningen på plats på Gamla Teatern i Östersund för att framföra sina synpunkter. Tillsammans ingår de här olika intressegrupperna i länsstyrelsernas så kallade viltförvaltningsdelegationer.

Tobias Bernander
tobias.bernander@sr.se