Sundsvall

Campingmålet tas i hovrätten idag

1:28 min

Domen mot den man som dömts för grov misshandel i det uppmärksammade campingmålet i Östersund, överklagas nu av både försvaret, anhöriga och åklagare. Någon ny bevisning är det inte fråga om, men den som finns går att styrka hävdar åklagarsidan.

Hovrätten tar alltså upp fallet sedan tre parter överklagat tingsrättsdomen från 2010.

Det var våren 2007 som en norrman i 50-årsåldern larmade ambulans. Hans flickvän låg blodig och livlös i badrummet i deras campingstuga.

Senare på sjukhuset konstaterades att kvinnan var död, dessutom hade hon svåra skärskador i underlivet, något som sjukhuspersonal anmälde till polisen. Kvinnan hade också flera olika droger i blodet.

Brottsplatsundersökning
I campingstugan gjordes inte någon brottsplatsundersökning direkt efter händelsen, utan senare och då hade stugan redan städats. Det har sedan skapat problem för åklagaren, då den tekniska bevisningen bokstavligt sopats bort. Men efter många turer i rättsapparaten dömdes mannen tre år senare i Östersunds Tingsrätt för grov misshandel, något annat gick inte att bevisa.

Nu överklagar tre parter domen.

Norrmannens advokat begär att åtalet helt läggs ned då han anser att bevisningen är för dålig.

Kvinnans anhöriga vill att mannen ska fällas för grov misshandel och vållande till annans död, något som Åklagare Stig Andersson också vill, dessutom ser åklagaren helst att straffet höjs från 1.5 år till 5 års fängelse.

Brister i domen
– Jag tycker att domen hade fel rubricering och att straffet var för lågt. Tingsrätten sa att det blod som fanns i stugan inte gick att leda till kvinnan, men jag har nu tekniska uppgifter som visar på det och jag räknar med att Hovrätten ändrar domen, säger åklagare Stig Andersson till P4 Jämtland.

Flera dagar
Hovrättsförhandlingarna i Sundsvall beräknas ta sex dagar och vara klara på onsdag nästa vecka.