barnomsorg

Fler barn i Östersunds förskolor

1:36 min

Det blir större barngrupper i förskolorna i Östersunds kommun. Det är en konsekvens av att kommunen måste spara pengar.

I genomsnitt kommer varje grupp att växka med 0,5 barn. Och det är inget som förskolläraren Lena Engström på förskolan Stallet i Odensala tycker är någon bra idé.
– Det här är alldeles tokigt. Jag menar ett barn till, det kan tyckas litet, men det är många relationer med det barnet. De träffar många människor under dagarna, säger förskoläraren Lena Engström.

Kostnaderna ska minskas med 140 miljoner
Östersunds kommun ska minska sina kostnader med 140 miljoner kronor de kommande tre åren, och de större barngrupperna är en del av barn- och utbildningsförvaltningens bidrag till det här.

De föreslår också att kommunens öppna förskolor ska läggas ner, att öppettiderna på fritidsgårdarna ska minska, att lärare ska tas bort från grundskolan och att skolor och förskolor inte ska renoveras och dessutom städas mindre. Men kostnaderna skulle kunna minskas mest genom att låta fler barn vara i samma grupp på förskolan, det säger Annika Källgård, som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen.
– Jämfört man kostnadsmässigt med andra kommuner, så ligger Östersunds kommun högre än andra, så det är möjligt att spara, säger Annika Källgård, som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Östersunds kommun.

Förskollärarna skulle vilja ha 15 barn i grupperna
I dag får barngrupperna på förskolorna i Östersund inte innehålla fler än 18 barn. I och med besparingarna skulle den siffran öka. Men det är tvärtemot vad förskollärarna vill säger Lena Engström.
– Vi skulle helst se att det var 15 barn i grupperna, säger Lena Engström, som jobbar på förskolan Stallet i Odensala.

Annelie Lanner
annelie.lanner@sr.se

Tobias Bernander
tobias.bernander@sr.se