Sundsvall

Campingmålet i hovrätten - referat

På onsdagen inleddes en ny prövning i högre instans av det uppärksammade dödsfallet på Östersunds camping för drygt fyra år sedan. Vem - om någon - var ansvarig för att en ung kvinna miste livet. Här nedan uppdateras referat från åklagarens sakframställan i Hovrätten...

14.25
Sakframställan från åklagare Stig Andersson. Han åberopar att mannen ska fällas för grov misshandel samt grovt vållande till annans död och att straffet höjs från 1.5 års fängelse till 5 år.

Vidare tar Andersson upp ett antal punkter från förundersökningen där han vill påvisa en del teknisk bevisning som tingsrätten inte tagit till sig fullt ut.
Dessutom visar åklagarsidan korta filmsekvenser som den dömde mannen tagit på kvinnan dagen innan hennes dödsfall. Den dömde har tidigare menat att filmerna visar på att kvinnan rört sig konstigt dagen innan hon dog. Det skulle enligt honom kunna visa på att hon inte mådde bra redan innan dödsfallet.

14.40
Åklagarsidan spelar upp bandinspelningar från det samtal som mannen ringde till SOS-alarm. Mannen låter till delar förvirrad, men berättar i telefonen att han försökt göra hjärt- och lungräddning.
SOS-operatören talar hela tiden med mannen och förklarar att ambulans är på väg.

14.56
Hovrättsdomaren ber om en utskrift från SOS-samtalet då det var svårt att hänga med i det mannen sa.

14.58
Kort filmsekvens som mannen själv filmat när ambulanspersonalen försöker med hjälp av hjärtkompression rädda hennes liv. Mannen filmar alltså själv delar av ambulanspersonalens arbete på golvet i campingstugans badrum.

15.01
Polisens film under brottsplatsundersökningen. Blandade tagningar från campingområdet.

15.05
Åklagare Stig Andersson fortsätter visa polisens film från brottsplatsundersökningen. Detaljer från trösklar och diverse små märken i golvmattor och på väggar. Speciellt från badrummet. Filmen visar en stuga som ser ut att ha övergivits i all hast, vilket den också gjordes. Bilder av sängar och några tomma ölburkar samt några tomma flaskor.

Hovrättens ledamöter tittar hela tiden koncentrerat på filmen som i stycken är mycket detaljerad. Bland annat filmas några små röda fläckar på en del ställen i stugan.

15.20
Hovrätten tar paus för att sedan fortsätta visa olika filmsekvenser, bland annat från den så kallade vallningen av den dömde mannen på brottsplatsen. Stig Andersson säger att det inte kommer att bli något annat denna första rättegångsdag. Förhandlingarna fortsätter på torsdag morgon för att helt avslutas på onsdag nästa vecka.