Arbetsliv

Extraknäck är nyckeln till arbete

1:38 min

Förra året var 15 procent av länets ungdomar utan ett riktigt jobb, den högsta siffran på över tio år. Men de som haft extraknäck under gymnasiet klarar sig ofta bättre.

Snart kommer många studenter möta arbetslivet. En av dem som går ut gymnasiet i år är Louise Carlsson på omvårdnadsprogrammet i Östersund. Hon oroas av statistiken.

– Det låter inte alls roligt. Det är väldigt hemskt att det är så många som är arbetslösa för man är så beroende av sitt jobb för att kunna försörja sig själv och sin familj och göra det man tycker är kul. Alltså att leva sitt liv, säger Louise Carlsson.

Fjolåret var tungt

2010 var ett tungt år i Jämtlands län när det gäller ungdomsarbetslösheten. Av de länsbor som är i åldrarna 18 till 24 år var det över 15 procent som antingen var helt arbetslösa eller fanns i olika program genom arbetsförmedlingen. För att hitta en högre siffra måste man gå mer än tio år tillbaka i tiden, till 1998.

Chefen för arbetsförmedlingen i Östersund, Johan Tegnhed, förklarar varför 2010 var ett sådant negativt år.

– Det beror på att vi precis kommit ur en lågkonjunktur och i en lågkonjunktur är det en väldig konkurrens om de arbetstillfällen som finns. De som då trängs undan är de som vi kallar för prioriterade grupper: ungdomar, nyanlända, långtidsarbetslösa och personer med funktionsnedsättning, säger Johan Tegnhed.

Tror på en positiv trend

Sedan förra året har arbetslösheten och programplatserna bland länets unga gått ner lite, från 15 procent för 2010 till drygt 13 procent för april månad 2011. Johan Tegnhed tror starkt på att den positiva trenden kommer att hålla i sig.

– Alla tecken tyder på att vår arbetsmarknad kommer att utvecklas positivt, jag tycker man ska ha en positiv bild av att komma in på arbetsmarknaden.

Har fått jobb i sommar

För Louise Carlsson på omvårdnadsprogrammet i Östersund så är jobbfrågan för sommaren löst.

– Jag har fått ett vikariat på tre månader som personlig assistent som jag också har jobbat som under det senaste skolåret.

Hur fick du ditt extrajobb?

– Jag gick in på Krokoms kommuns hemsida och där finns en blankett man kan skriva ut, fylla i och skicka in till kommunen. Jag gjorde det och de ringde upp mig i maj förra året och frågade om jag var intresserad och det var jag. Så då fick jag jobb där.

Ökade chanser till heltid

Att, precis som Louise Carlsson, ha arbetat extra vid sidan av skolan kan gynna sig. För ungefär en månad sedan kom det en stor undersökning om unga som inte får jobb efter gymnasiet, gjord av Statistiska centralbyrån och TCO.

Över 200 000 unga var med i undersökningen och den visade bland annat att de som jobbat extra under gymnasiet hade mer än dubbelt så hög chans att få ett heltidsjobb året efter skolan än de som inte haft extrajobb. Johan Tegnhed säger att det är ett väntat resultat.

– Undersökningen befäster vår magkänsla, tycker vi på arbetsförmedlingen. Det är så enkelt att när man är ute på arbetsmarknaden får man en referens, någon som du kan refererar till när du söker nästa jobb. En person som ställer upp och berättar vem du är som person.

Arbetslivserfarenhet och referenser är alltså viktigt, vilket kan vara frustrerande för den som söker sitt allra första jobb.

Hur ska man få ett jobb om det så ofta krävs att du har arbetat tidigare?

– Där tror jag att ett kontaktnät är viktigt, via föräldrar, kompisar och föreningsliv, säger Johan Tegnhed.

Gymnasieeleven Louise Carlsson, som ska vara personlig assistent i sommar, har råd till hur man som ung som kan ta kontakt med arbetsgivare.

– Ring till dem eller besök dem personligen. Då är det lättare att få fram din personlighet och visa vem du är och hur du ser ut.