Automatlarm

Automatlarmen kostar miljoner

1:38 min

De onödiga automatlarmen kostade knappt en miljon kronor i fjol. 97 procent av larmen som räddningstjänsten i Jämtland åkte ut på var onödiga, och ägaren debiterades.
– Mycket okunskap ligger bakom, säger Leif Nordin brandinspektör i Östersund.

De automatiska brandlarm som finns i många lokaler går igång vid till exempel rökutveckling, men det finns också de som löser ut på grund av slarv. År 2010 kostade larmen företag, privatpersoner och kommunerna i Jämtlands räddningstjänstförund nästan en miljon kronor, när räddningstjänsten fick åka ut på larm utan att det var en brand. Den som äger larmet fick då själv betala utryckningen på 4000 till 6000 kronor

Leif Nordin är inne på att den här typen av utryckningar kan skada räddningstjänstens arbete.
– Vi vill inte åka ut på utryckningar i onödan. Räddningstjänsten ska också förebygga olyckor i trafiken och det gör vi inte genom att åka ut på onödiga utryckningar upp till 97 procent av gångerna, säger han

Den kommunala verksamheten
Teknisk förvaltning i Östersunds kommun ansvarar för att brandlarmen fungerar som de ska inom den kommunala verksamheten. Den kommunala verksamheten i Östersund debiterades i fjol på drygt 170 000 kronor av räddningstjänsten.

Jan-Ove Fransson är elsäkerhetsansvarig vid Teknisk förvaltning i kommunen, och han säger precis som Leif Nordin, att de här extrakonstanterna har med okunskap att göra.
– Det gäller att informera personalen och tala om vad orsaken är och hur man kan undvika det.