Miljö

Varmare klimat kan ge större skördar

0:59 min

Längre somrar och större spannmålsskördar. En av de saker som klimatförändringen kan leda till här i länet. Det säger Hanna Appelros, växtodlingsrådgivare på Länsstyrelsen som skrivit en rapport om klimatförändring och jordbruk.

Att helt säkert förutsäga klimatförändringens följder går förstås inte, men Hanna Appelros kan ändå peka på några tydliga trender.
– Framför allt blir det större variationer i vädret än idag. Utöver det vi vet förstås, att det blir varmare och en längre vegetationsperiod, alltså en längre tid som grödorna växer.

Större skördar
Det är alltså här de större spannmålsskördarna kommer in i bilden.
– Idag är ju den korta tid som det kan växa, däför att det är för kallt, begränsande för spannmålsodlingen, säger Hanna Appelros.

Flera orsaker
Sven-Erik Eriksson är mjölkbonde på Frösön. Hans nästan 200 kor äter kraftfoder från gårdens egna kornåkrar. Sven-Erik har märkt av en ökning av skördarna i och med att somrarna blivit varmare och vintrarna mildare. Men han tror att det finns flera orsaker till det.
– Det är ju svårt att säga vad det beror på. Vi har ju ökat gödslingen också, så det är väl en samverkan av flera olika faktorer.
Och en av dem kan vara klimatförändringen?
– Ja, det bidrar väl, säger Sven-Erik Eriksson.

Tobias Bernander
tobias.bernander@sr.se