Barnomsorgen

Mormorsuppror mot besparingar

1:40 min

Våra barnbarn måste få kosta pengar, det menar Gunnel Norberg på Frösön, som nu manar till mormorsuppror mot kommunens besparingar:

--Ja, barnen är så oerhört viktiga. De är vår framtid, och de ska ha det bra.

--Idag blir barnen lätt överkörda, tycker Gunnel.

Hon har själv två barnbarn, Sverre 4,5 år och Sigge 2,5 år. Hon tycker att hon kan se en viss stress även hos sina egna barnbarn och att de kan ha svårt för att gå ner i varv:

--Jag tycker att det är förfärligt, jag kan gråta när jag ser det, säger Gunnel med gråten i rösten.

I dag får barngrupperna på förskolorna i Östersund inte innehålla fler än 18 barn. Men det kan bli större barngrupper i förskolorna i Östersunds kommun, som en konsekvens av att kommunen ska spara 140 miljoner kronor de kommande tre åren. Beslut om det här ska fattas på Barn och ungdomsnämndens sammanträde på onsdag nästa vecka.

Dagen innan manar Gunnel Norberg alla mormödrar att samlas utanför rådhuset klockan ett för att protestera mot kommunens besparingsplaner, för hon menar att det visst finns pengar i kommunen:

--Det finns pengar. Inte är vi utan pengar, säger Gunnel irriterat, och menar att kommunen borde kunna omdirigera pengar från andra håll:

--Jag sitter hemma vid köksbordet och är arg. Inte behöver vi ha det här torget, och de behöver inte höja sina löner hur mycket som helst, de högavlönade. Barnen är mycket viktigare. Det anser jag. Det är bara så, avslutar Gunnel Norberg bestämt.

På tisdag klockan ett uppmanar Gunnel Norberg alla mor- och farföräldrar att samlas utanför Rådhuset i Östersund för att protestera mot Östersunds kommuns planer på att utöka barngrupperna på förskolan.