Östersund

Svårt att betala med kort i taxin

1:21 min

Dålig mobiltäckning gör att det kan vara svårt att betala när man åker taxi i Östersund. Många kunder blir irriterade men värst är det förstås för chaufförerna.

De får köra fram och tillbaka för att få kontakt med banken via betalningsterminalen, alltså dosan där man drar sitt kort i bilen

– Vi tycker att det är väldigt påfrestande, säger Kenny Hall som kör taxi i Östersund. Och kunderna blir irriterade och sura.

– Värst är det när man hämtar folk från krogen och så har dom köpt med sig nattamat. Men det bara krånglar.

Tydligast märker man att uppkopplingen inte fungerar när man står inne på gårdar och hamnar i skugga eller på Frösö flygplats. Där kan man inte ta bellat vid terminalen utan måste ut en bit på parkeringen.

– Man skäms när kunderna har bråttom, säger Bernt Brandé som också kör taxi

Chaufförerna är övertygade om att mobilnätet är för dåligt utbyggt i länet.

Problemen började i vintras när Taxi Östersund installerade teknik för att man ska vara online med den så kallade betalningsterminalen, alltså den plastburk som man drar betalkortet genom.

Bankerna kräver säkrare betalningssrutiner och då måste man vara online, säger Per Åke Pettersson som är VD på Taxi Östersund.

Om terminalen står på samma plats som i en affär är det inga problem. Men en taxi rör på sig och då måste man hitta den exakta platsen där man får kontakt.

Per Åke Pettersson menar att företaget är för litet för att ställa tuffa krav mot Telia..

Och på Telia har man inte hört om svårigheterna. Men säger att man generellt inte har några större problem med kapaciteten i Östersund men att man ska göra utbyggnader i år av både 3G- och 4Gnäten.