1 av 2
Lokalproducerad öl av Gustav Hylén.Foto:Jessica Brander Sveriges Radio.
2 av 2
Björn Olofsson, Örnhögens Ester serverar öl för provsmakning under öltävlingen på Jamtli under vårmarknaden. Foto:Jessica Brander/Sveriges Radio.
Provsmakning

Öltävling ska ge mer lokal dryck

Öltävling ska stimulera lokala prodcuenter
6:39 min

För att öka tillverkningen av lokalproducerade drycker ordnar Eldrimner i dag en tävling Jamtlis vårmarknad i Östersund där länets smakfullaste hembryggda öl eller svagdricka ska koras.

För lokalproducerade drycker saknas tycker Anna Berglund, som är projektledare på Eldrimner.
– Vi har ett rikt utbud av lokal mat här i länet, men det saknas lokala drycker, säger Anna Berglund.

Tävlingen lockade sju tävlande
På Jamtli stod idag sju personer och bjöd på öl eller svagdricka nästan utan alkohol. 13 sorter ska bedömas av publiken och en jury.

Bakom tävlingen, som är ett samarbete mellan Norge och Sverige, står Eldrimner, som jobbar med att utveckla småskalig livsmedelsproduktion i länet.

Hembryggare kan tänka sig sälja till restauranger
Syftet med tävlingen i hembrygd öl eller svagdricka är att visa upp ytterligare en produkt som småskaliga livsmedelsproducenter kan tillverka och också få ett bredare utbud av lokala produkter på restaurangerna, och bryggaren Björn Olofsson kan tänka sig att jobba så.
– Förhoppningsvis kan det bli så, säger Björn Olofsson.

Bertil Andersson, Östersund vann öltävlingen med ölen Chimay, som också namnet på en jästsort.
Chimay beskrivs som en blandning mellan India Pale Ale (IPA) och en belgisk Ale. Bertil Anderssons öl vann både juryns bedömning och publikens val.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".