Första undersökning av flygolyckan klar

Haverikommisionen avslutade på lördagen sitt arbete på haveriplatsen för det flygplan som på fredageftermiddagen störtade vid Optands flygfält utanför Östersund.

Under lördagen analyserade utredarna läge och nedslagvinkel och dokumenterade vrakdelar och deras läge i terrängen - alla fakta som kan utläsas direkt på haveriplatsen. 

- Vi har kunnat notera att flygplanet haft ett flackt nedslag och mer eller mindre glidflugit ända fram till nedslaget, säger Göran Rosvall, utredningsordförande vid Haverikommisionen till Radio Jämtland.

Det visar att flygplanet haft lyftkraft men att den kan ha varit reducerad. Om det visar på problem med planets motor är dock för tidigt att säga, enligt Göran Rosvall.

Under lördagkvällen flyttades resterna av flygplanet till en lokal vid flygflottiljen F4 på Frösön där utredningen sedan fortsätter.

Göran Rosvall räknar med att det blir en omfattande utredning. Normal utredningstid, innan man kan presentera trolig haveriorsak är sex månader, säger han.

Utredningsgruppen består än så länge av tre man men kommer att utökas med ytterligare några personer, bland annat medicinsk expertis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista