Spriträttegången

Butiksägaren förnekar inblandning

Familjeföretaget var navet i den stora hembränningshärvan. Det hävdade åklagaren i rättegången vid Sundsvalls tingsrätt idag när personer med anknytning till företaget förhördes. Den 36-årige butiksinnehavaren förnekar all inblandning i hembränningshärvan men erkänner att ha sålt smuggelsprit.

Enligt åtalet har över 350 ton socker, 66 000 paket jäst, över 40 ton aktivt kol och 9000 plastdunkar sålts till hembrännare. Butiken även misstänkt för att ha skött transporter av hembränd sprit.

Den 36-årige mannen driver godisbutiken i Sundsvall som han tagit över av sin far. En 67-årig man som också misstänks vara inblandad i hembränningshärvan. Butikens roll ska enligt åklagaren ha varit att förse hembrännarna med råvaror, som socker jäst och kol. Och de stora mängderna det rör sig om hävdade 36-åringen att han inte visste att det användes till sprittillverkning. Eller i alla fall inte vilja ställa frågan vid beställningarna.

I polisens telefonavlyssning när beställningarna gjordes användes kodord, som "Det bruna" för stora sockersäckar. "svart" eller "sot" för det aktiva kolet. Åklagaren menade att det var för att mörka vad det egentligen handlade om. Butiksägaren hävdade att det bara var kundernas språk om produkterna.

I rätten tidigare idag förhördes också en bror till butiksägaren som enligt åtalet kört transporterna av sprit. I tidigare förhör har han berättat om hur nätverket fungerar, vilka som känner vilka och hur affärerna gått till. Men i rätten idag tog han tillbaka allt och menade att han varit pressad att berätta eftersom han varit stressad under det tidigare förhören.

Den mindre del butiksägaren erkände idag var att han sålt smuggelsprit. Omkring 480 liter öl, 90 liter vin och 70 liter starksprit.

Imorgon fortsätter förhören med männen med kopplingar till godisbutiken som åklagaren kallat för navet i den stora hembränningshärvan. Totalt har 70 personer åtalats i hela mellannorrland, de flesta av dem köpare. En av de åtalade är en man från Jämtland, som är misstänkt för att ha tillverkat sprit i ett ödehus i Döviken, Brunflo. Närmare 90 000 liter illegal sprit ska ha tillverkats och sålts under drygt ett års tid, enlig åtalet.