Svalt intresse för vårdutbildningarna

Intresset för vårdutbildningar på gymnasiet är svalt. I Härjedalen sökte endast en enda elev omvårdnadsprogrammet på Härjulfskolan till höstterminen, så där ställs programmet in det här läsåret.

- Vi kan inte ha ett program med en elev, men vi har sex elever i 2:an och fem i 3:an, så omvårdnadsprogrammet finns kvar, säger Eva Bäckström på Härjulfskolan.

Hon hoppas verkligen att det blir fler sökande nästa år.

- Det är katastrof att det inte kommer in ungdomar i vårdyrkena och fyller på, säger hon.

För något problem att få jobb det är det inte.

- Många av våra elever har jobbat extra både under sommaren och under terminstid, säger Eva Bäckström.

Även i Strömsund och Östersund erbjuds omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och i Strömsund har man under många år haft problem med att locka niondeklassarna att söka.

- För några år sedan trodde jag att programmet skulle gå i graven. Då hade vi väldigt få sökande, säger Lars Boberg, som är biträdande rektor på omvårdnadsprogrammet vid Hjalmar Strömerskolan i Strömsund.

Men nu verkar trenden ha vänt, för på Hjalmar Strömerskolan går det till hösten elever i omvårdnadsprogrammets alla tre årskurser.

- I år blir det tio elever i ettan på omvårdnadsprogrammet, men vi har plats för lika många till, säger Lars Boberg.

Han menar att lärarna själva har varit duktiga på att marknadsföra programmet, så att fler söker. Även elever som redan går på programmet har varit viktiga när det gäller att locka nya studenter till programmet.

- Eleverna i 9:an blir matade med enormt mycket information, men de studiebesök som vi har haft där niondeklassarna får komma och följa ett program en dag har varit mycket uppskattade, säger Lars Boberg, som ändå önskar att ungdomars intresse för att jobba inom vården var större.

I Östersund finns omvårdnadsprogrammet på Palmcrantzskolan. Där kommer 32 elever att börja ettan på omvårdnadsprogrammet i höst.

Till förra hösten gjordes programmet om. Förutom grundkunskaper om vård och omsorg får studenterna fördjupa sig antingen i räddningstjänst, hälsa och friskvård,social omsorg eller sjukvård.

- Då var det en märkbar ökning av antalet elever som sökte programmet, säger Kjell Roos på Palmcrantzskolan, men det är ju inte säkert att alla som går ut kommer att jobba inom vården.

- Den låga lönen och den låga statusen som vårdyrken har smittar av sig på intresset för utbildningen, säger Kjell Roos.

I Bräcke har man erbjuder man bara omvårdnadsprogrammet för vuxna studenter. Där finns ett intresse för omvårdnadsprogrammet.

- Det är lättare att intressera vuxna för att utbilda sig inom vården, säger Monika Sandström som är rektor på Bräcke Gymnasieskola och Komvux.

Men hon märker att intresset var större förut. När Kunskapslyftet pågick mellan 1997 och 2002 var det väldigt många vuxna som var intresserade av vårdutbildning.

- Jag minns ett upprop då några elever hade tagit med sig sina grannar, för alla skulle ju få gå. Då var det en hel del av dem som redan jobbade i vården men som inte hade utbildning som pluggade, säger Monika Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista