Länet

Svårt med sommarutflykter för funktionshindrade

1:30 min

Nu är sommaren här och många åker på resor och utflykter. Men för den som har ett funktionshinder är det svårt att veta vart man kan åka. Upplysningar om tillgänglighet saknas ofta.

För dem flesta av oss är det självklart att kunna parkera, gå på toaletten eller bara helt enkelt komma in genom dörren när vi åker bort någonstans. Men den som har en funktionsnedsättning måste alltid först kolla tillgängligheten på badhuset, djurparken, restaurangen eller vad det nu var man tänkte besöka. Och det är inte alltid så enkelt. Lars Oskarsson, ordförande i handikappsamverkan i Jämtlands län, är starkt kritisk mot bristen på information.
– Ska man satsa på en semester i Jämtland måste man nästan ha personkontakter här uppe som kan säga att det ser okej ut med rullstol eller rullator eller vad det nu är. För den information som finns är ibland felaktig och oftast för gammal, säger Lars Oskarsson.

Arbete pågår
På turistbyrån Jämtland Härjedalen turism håller man på med en databas där information om tillgänglighet på olika utflyktsmål ska samlas. Men ännu är informationen inte tillfredsställande, tycker Ingrid Hedlund som är turismutvecklare på byrån.
– Nej, den är ju inte det. Men vi jobbar nu med att hitta ett sätt att komma ut med information om tillgängligheten på våra anläggningar och aktiviteter. För som det är nu kan det vara svårt att hitta en samlad information, säger Ingrid Hedlund. 

Tobias Bernander
tobias.bernander@sr.se