Sommarskola

Elever får en ny chans i sommarskolan

1:32 min

Det här är den andra veckan i sommarskolan för de nior som inte nått målen i kärnämnena i Östersund. Fokus ligger på att bli godkänd i matematik, svenska och engelska.
–  Mycket talar för att många kommer bli det, säger läraren Maud Nilsson.

Totalt gick 511 nior ut grundskolan i våras i Östersund, och av dem är sammanlagt 62 elever inte godkända i ett eller flera av ämnena matematik, svenska och engelska. De är därför inte berättigade att söka in till ett nationellt gymnasieprogram.

Ett 60-tal elever går nu på sommarskola på Wargentin i tre veckor för att plugga upp ett eller flera av dessa ämnen, och därmed kunna söka till ett nationellt program på gymnasiet.

Tror att hon blir godkänd
En av eleverna är Josefin Jutman som pluggar upp sina kunskaper i matematik. Hon tror och hoppas på att hon kommer att klara av att bli godkänd.
– Det är så intensivt nu på sommarskolan eftersom att man går tre veckor och bara pluggar ett ämne. Jag tror att det är lättare att plugga här, säger hon.

Igor Murengentwari pluggar svenska och även han tror att det kommer att gå bra.
– Det känns bättre nu och jag får mer hjälp här. Jag tror att jag kommeratt klara av svenskan, säger han.

"Motsvarar en termin"
Maud Nilsson är lärare och undervisar i svenska på sommarskolan. Enligt henne är det mycket som talar för att många elever kommer att nå målen och få ett godkänt betyg.
– Det är tre veckor intensivläsning tre timmar om dagen. Det motsvarar ungefär en termins undervisning i skolan i ett ämne. Så visst, det är mycket som talar för det, säger hon.

Men det är inte bara nior som går på sommarskola. Stina Strömberg Karlsson gick precis ut åtta. Hon studerar svenska, och berättar att hon först blev besviken när hon fick reda på att hon skulle behöva plugga i sommar.
– Men sen kom jag på att när sommarskolan är över har jag ändå sju veckor kvar av sommarlovet, så det gör inget, säger hon.