Godkänt för trafikpolisen i länet

Polisen överlag får hård kritik men Jämtlandspolisen får godkänt för sitt arbete med trafikövervakning i en ny studie som försäkringsbolaget Folksam presenterar.

De har reagerat över de stora skillnaderna i utvecklingen när det gäller antalet anmälda trafikbrott - mellan olika polismyndigheter.

50 människoliv per år skulle räddas i trafiken om trafikövervakningen var lika intensiv överallt som i de bästa länen, hävdar Folksam.

Jämtlandspolisen redovisar en kraftig ökning av antalet lagförda fortkörningar och rattfyllerier under förra året jämfört med 2002, +14 resp +20 procent.

I grannlänen Västernorrland och Gävleborg däremot minskade anmälningarna av de trafikbrotten kraftigt.

-2 och -16 procent i Västernorrland resp -20 och -37 procent i Gävleborg.

- Vi har i praktiken fem trafikpoliser för övervakningen av hela länet. Då måste vi inrikta oss på de stora 70- 90 och 110-vägarna, där de flesta dödsolyckor inträffar. Därigenom blir det också en prioritering av hastighet och nykterhet. Bilbältesbrott vet vi att det slarvas mest med i tätorterna och vi tvingas överlåta det på närpolisen - men de är hårt ansträngda med utredningsarbete och annat.

Det säger Reinhold Lundblad, chef för trafikpolisen i länet, som en förklaring till siffrorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista