Butiker stänger fruktduschar efter smittlarm

Helgens larm om att en person i Umeå befaras ha avlidit i legionärssjuka på grund av grönsaksdiskarnas ångfuktningsanläggning har skapat aktivitet ute hos handlarna.

På Konsum i Brunflo tog man larmet på allvar när man började jobbet idag på morgonen. Butikschefen Fredric Shuls tänker stänga anläggningen till dess man vet att den är ofarlig.

Organisationen Svensk Dagligvaruhandel har i dag gått ut med rekommendation till sina medlemmar att anläggningarna skall stängas. VD:n Tomas Svanton säger till Ekot att anläggningarna är både dyra och onödiga.

Det är tre personer i Umeå som sedan i början av juni har insjuknat i legionella eller legionärssjukan som den kallas. En av personerna har avlidit och när man undersökte vad som förenade de tre umeborna visade det sig att de handlade i samma butik, en butik som var försedd med ångfuktningsanläggning. Vid en analys kunde man konstatera legionellabakterier i utrustningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista