Intresset är stort, vi ökar med 20 procent varje år sedan några år tillbaka, säger Frida Stein som driver ett gym i Östersund. Foto Marcus Frånberg.
friskvård

Gymen lockar allt fler

1:43 min

Löpning, extremlopp, klassikern, gymträning - ja det ser ut som allt fler rör på sig och antalet medlemmar i olika träningsklubbar stiger. Frida Stein driver ett gym i Östersund där kunderna ökar med 20 procent per år och de frågar efter allt fler variationer av träning.

I en av Östersund många gym träffar vi Marie-Loise Karlsson som tränar för att allmänt förbättra sin hälsa men också mera inriktat för att stärka sina knän.


- Jag tror inte det bara är en trend, jag tror att vi nu inser att man måste träna för att må bra, säger hon.

Ökar stadigt
De gym och liknande träningsklubbar P4 Jämtland talat med säger alla att det går uppåt. En del ökar med 2 procent, sedan stiger siffran och de som går mest framåt visar på en 20-procentig uppgång sedan fyra år tillbaka.

Osäkra siffror
Trots allt fler medlemmar på gymen så visar officiell statistik på att svenskarna INTE rör sig mer än tidigare, det berättar Kent Nilsson vid Folkhälsointitutet.


- Visserligen ses en svag uppkurva men den är för liten för att vara statistiskt säker. I höst får vi ny statistik och den kan ju visa om det faktiskt har blivit fler som tränar, säger Kent Nilsson, som tillägger att de här plussiffrorna kan komma från de redan aktiva som nu sysslar med mera och flera aktiviteter.


- Är det så att vi verkligen i faktiska tal är fler som tränar sin kropp, blir det helt klart stora psykiska och fysiska fördelar för individen och samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista