Väst från amerikanska Mongols. Foto: Scanpix.

Oro när MC-klubb planerar husköp

1:36 min

Den kriminella mc-klubben Mongols vill etablera sig i Jämtland och Nord-Tröndelag, och har lagt ett bud på runt 4 miljoner norska kronor för en gård i Leksvik. Ägarna till gården säger att de säljer till högstbjudande, men nu försöker kommunen att stoppa köpet.

Säljare av gården är familjen Bergman från Sverige, som idag driver ett kurs, aktivitets och konferenscenter på två egendomar i Leksvik. Båda ställena är nu till salu och Harald Bergman, bosatt i Härnösand, utesluter inte att Mc-klubben Mongols kan bli köpare till båda två.

– Vi måste sälja huset, och är det någon som vill köpa huset och betala de där pengarna så är det klart att de får göra det. Vi säljer naturligtvis helst åt någon annan, men vi säljer till den högstbjudande. Naturligtvis gör vi det, säger Harald Bergman.

Och Jonas Bergdahl, president i klubben, är säker på att det blir affär.

 – Vi har pengarna och vi har kontraktet, så att vill vi köpa det, så köper vi det.

Locka andra köpare
Politikerna i kommunen gör nu allt för att förhindra att köpet ska genomföras, och uppmanar andra investerare att lägga ett bud för att inte mc-klubben ska kunna etablera sig i kommunen. Jonas Bergdahl, president i Mongols, vet att de inte är välkomna.

– Ja, jag förstår ju vad de menar. Men samtidigt så förstår jag inte hur de kan döma oss, jag menar att det är ju ingen som vet vilka vi är. Vi kommer att dyka upp och starta klubb där det finns en klubb som är hundra procent seriös och som är lojala, menar Jonas Bergdahl.

Den svenska polisen vill inte ge intervjuer om motorcykelgängen, då de menar att det ger dem oförtjänt uppmärksamhet. Men det finns ett polisiärt samarbete över gränsen. Daniel Vesterhav på Brottsförebyggande rådet, BRÅ, vill inte prata specifikt om Mongols mc-klubb, men tycker att man ska ta det på allvar när så kallade brödraskap försöker etablera sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista