Bostad

Svårt att sälja hus i länet

1:24 min

Bostadsmarknaden i länet är allmänt osäker just nu. Frustrerande, säger Monika Nilsson som har försökt sälja sitt hus i Brunflo i ett år.

För ett år sedan bestämde sig Monika Nilsson för att sälja sitt hus i Brunflo, men det har minst sagt gått segt. Hon har inte lyckats få huset sålt än.

Det har gått så pass långt att hon har sänkt huspriset med 300 000 kronor.

– Jag vill helst inte sänka priset mer så att jag går under taxeringsvärdet. Men nu ligger jag nästan där, och vet inte om jag kan sänka mer än vad jag har gjort, säger hon.

"Många objekt ute"

Linda Lydén är mäklare i Östersund, och hon säger att det nu är vanligare att hus tar längre tid att sälja jämfört med hur det såg ut för ett par år sedan. Hon säger också att det generellt är färre spekulanter nu jämfört med tidigare och att huspriserna inte springer iväg, utan att många hus säljs för utgångspriset.

– En del hus tar lång tid att sälja. Anledningen till det är att det finns så många objekt ute på marknaden, säger hon.

Lättare att hyra ut

Under det här året som Monika Nilsson har försökt sälja sin bostad har hon fått mail från personer som har frågat om hon kan hyra ut huset istället för att sälja.

– Först tänkte jag: "Nej, det känns dumt". Men nu har det gått så lång tid och det är kanske det enda rätta att göra just nu, säger hon

Gensvaret från folk som vill hyra har varit enormt.

– Jag blev helt nedringd. Varje gång jag avslutade ett samtal så ringde en ny person. Jag sa då att jag kunde svara på frågor via mail istället. Då fick jag sitta uppe hela natten och skriva tillbaka, säger Monika Nilsson.