rovdjur

Jägarna skadeskjuter färre björnar

1:30 min

Sedan bottenåret 2007 då en tredjedel av hela björnkvoten blev påskjutna men inte dödade har länets jägare skärpt till sig rejält.

Orsaken till de tidigare så dåliga skotten var flera. Bland annat var många jägare inte mentalt förberedda att skjuta mot en björn, säger Christel Johansson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

Illa skjutet
2007 var alltså ett uselt år vad det gäller skott mot björn, då 32 procent av de djur man sköt mot inte var dödande. Kritiken blev hård och Svenska Jägareförbundet tillsammans med Länsstyrelserna tog fram en kursplan, man utbildade bland annat jägarna i det så kallade björnpasset. Där ingick skott mot naturtrogna björntavlor och information om hur man ska bete sig. Utbildningen slog mycket bra igenom och förra året 2010, var motsvarnde siffra nere på cirka 6 procent.

Spar på krutet
Kursen har inte bara gjort att jägarna väljer bättre skjutlägen, den har också gjort att man i stor utsträckning inte alls skjuter när en björn dyker upp.
– Jag har tittat på alla rapporterade skjutbara björnar från 2008 och av 350 djur sköts mindre än tio procent, säger jaktvårdskonsulent Christel Johansson.
Under hösten får 90 björnar fällas i Jämtland och Härjedalen och i hela landet 293 stycken