1 av 3
Vågsån är inte sig lik, nu är vattnet alldeles brunt. Foto: Sara Rönnberg/SR
2 av 3
Jörgen Espwall från Äspnäs fiskeföreningen känner att deras jobb med Vågsån är helt bortkastat nu. Foto: Sara Rönnberg.
3 av 3
Pierre Samuelsson på Länsstyrelsen och Jörgen Sundin på Skogsstyrelsen är och inspekterar ån. Foto: Sara Rönnberg
Naturvård

Avverkning kritiseras efter förstört fiskevatten

1:56 min

En dikesrensning i samband med skogsavverkning i Äspnäs utanför Strömsund har förstört vattnet i Vågsån, som mynnar ut i Ströms Vattudal. Slam och lera har runnit ner i ett vattendrag där fiskar leker och yngel kläcks.

– Det såg ut som chokladmjölk i ån. Det känns inget roligt när man lägger ner både pengar och ideellt arbete, det känns bortkastat, säger Jörgen Espwall från Äspnäs fiskevårdsförening.

Äspnäs fiskeförening har fått bidrag för att jobbat med olika fiskeförbättrande åtgärder i Vågsån, bland annat för att underlätta för fisken att gå upp och leka i ån. När de märkte att vattnet fyllts med slam ringde fiskeföreningen till Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen. Idag är representanter från de båda myndigheterna på plats för att inspektera den dikesrensning som gjorts. Och enligt Jörgen Sundin, skogskonsulent på Skogsstyrelsen, är det brister i dikningen som ställt till det i Vågsån.

– Det här är ett av de värre jag sett på senare tid. De allra flesta hyggen blir någorlunda bra, men sedan blir det en del sådana här missöden som inte alls är bra, det här ser riktigt illa ut kan jag säga.

Men i Äspnäs har Vågsån ändå haft tur i oturen. Myndigheter som Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen har inte resurser att åka ut och kolla alla dikningar och avverkningar, utan de är beroende av att folk hör av sig och anmäler problem, det säger Pierre Samuelsson på Länsstyrelsens vattenenhet.

– Det här är ju ett område där det är ganska mycket aktivitet och fiskevårdsföreningen är aktiv. Det kunde lika gärna legat 20 mil avsides och då kan det gå många år utan att någon reagerar.

Enligt markägaren vid Vågsån beror problemen här på en felbedömning av vädret, han hade inte räknat med de stora mängder regn som fallit de senaste veckorna.

Det är ytterst markägaren som är ansvarig för skador i samband med dikning och avverkning, och nu måste han se till att stoppa slammet som läcker ut i ån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista