Per Hedman är naturälskaren som drog i nödbromsen för Sundsjös tjädrar. Foto: Sara Rönnberg/SR
naturvård

Tjäderlek gav 1000 hektar reservat

1:32 min

Över 1000 hektar naturreservat – spridda i mindre områden över hela landet - det blev resultatet efter att två skogsfantaster ville bevara en bit skog för att rädda en klassisk tjäderlek. I helgen är det 20-årsjubileum för Vinnbergsreservatet som ligger mellan Gällö och Stugun och Per Hedman berättar hur det började med tjäderlek och slutade med över 1000 hektar naturreservat.

– Tjäderlek, det låter nästan som kärlek, och det handlar nog egentligen om kärlek till skog.

Per Hedman och vännen Staffan Granlöf upptäckte i slutet av 80-talet att en tjäderspelplats på mark som ägdes av Svenska kyrkan och Sundsjö församling blivit illa åtgången av en skogsbilväg.

– Då hade vi också fått veta att det hade bildats ett kyrkoreservat och kyrkan är en stor skogsägare så det är klart de måste ta sitt ansvar. Så då bildade vi Sveriges andra kyrkoreservat genom att Sundsjö församling avstod 15 hektar utifrån den här tjäderspelplatsen.

Och nu firar Vinnbergsreservatet 20 år, och det har spridit sig.

– Med utgångspunkt från Sundsjö kyrka så har det gått en budkavle över Sverige och i dag finns det ett stort antal kyrkoreservat i hela landet.

Fyra av dem finns i Härnösands stift - Råskärsön utanför Örnsköldsvik, Bergsåker strax utanför Sundsvall och i Jämtland Arådalen i Oviksfjällen och så Vinnbergsreservatet i Sundsjö.

– Var de svårövertalade?

– Nej, inte alls. De blev väldigt bestörta över att de kanske hade havererat en tjäderspelplats. Men sedan visade det sig att det nog inte var så farligt, för tjädrarna finns kvar trots bilvägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista