1 av 2
Marit Paulsen. Foto Scanpix
2 av 2
Debatt mellan EU-politikerna Marit Paulsen, Folkpartiet och Göran Färm, Socialdemokraterna. Foto Staffan Andersson/SR
jordbrukspolitik

Så vill de ändra jordbrukspolitiken

1:34 min

Jordbrukspolitiken i EU ska förnyas från 2013, och idag mötte europaparlamentarikerna Marit Paulsen (fp) och Göran Färm (S), LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson och flera lokala politiker i en lokal debatt om hur den framtida politiken kan påverka vår livsstil i Jämtland.

Debatten om EU:S framtida jordbrukspolitik var välbesökt, men spretade ordentligt. Allt från den svenska regeringens förhållningssätt till den enskilda konsumentens handlingsvanor diskuterades, och ingen egentlig oenighet bland debattanterna kunde höras.

En synpunkt som kom fram var den att vi konsumenter ser mera på prislappen än till vad maten egentligen innehåller. Marit Paulsen menar att den svenska konsumenten är bortskämd. Miljarder människor i världen lägger mer än 70 procent av sin inkomst på mat, medan vi i Sverige lägger 12 procent, och ändå klagar vi över att maten är dyr.

Marit Paulsen menar att det har stor betydelse för vårt landskap om vi väljer att köpa importerad mjölk från Tyskland istället för att betala lite mer för den jämtländska mjölken

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista