Soft air guns

"Människor kan bli rädda för vapnen"

1:25 min

Soft air guns, luftvapen som man skjuter plastkulor med, har blivit populära leksaker bland ungdomar. Det farliga är att de i många fall är förvillande lika riktiga, skarpa skjutvapen.

I går fick polisen rycka ut på en misstänkt skottlossning i Östersund, som sedan visade sig vara barn som lekte med soft air guns. Vapnen har blivit populära och de går att köpa i vanliga butiker.

Soft air guns ska inte förbjudas, men de måste användas ansvarsfullt. Det tycker gymnasieeleverna Mia Johansson och Jonathan Lind.

– Man kanske inte kan vifta med dem på stan. Det är väl inte så bra att till exempel promenera in på ICA med en sådan där på axeln, folk skulle nog bli rätt så rädda, säger Mia Johansson.

"Fullt ös medvetslös! Ett fjäderdrivet hagelgevär med rejält kraftfullt drag. Det finns bara en modell som gäller om du vill vara tuffast i grannskapet. Laddas med en pumprörelse." Så står det i annonsen för ett soft air gun-vapen på Teknikmagasinets hemsida. Teknikmagasinet är en av flera återförsäljare av den här typen av luftvapen som skjuter plastkulor. På bilden ser man ett vapen som ska likna ett hagelgevär från fabrikören Smith and Wesson.

Gjorda för att likna riktiga vapen

Och även om lekar med soft air guns kan leda till skador om det vill sig illa så är det just likheten med riktiga vapen som är det stora problemet, enligt polisen Lars-Göran Berglund.

– Till skillnad från en leksakspistol – som ofta kanske är mindre i storleken och väldigt plastig – så är de här vapnen ofta gjorda för att de så mycket som möjligt ska likna riktiga skjutvapen. Även om jag kan en del om vapen måste jag nästan hålla i vapnet för att utröna att det är en soft air gun. Det största problemet är om en person tar upp ett sådant vapen mot en polis eller någon annan, säger Lars-Göran Berglund.