Titti Melin Johansson, avdelningschef för avdelningen omvårdnad- och medicinvetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund Foto: Billy Abraha/SR
utbildning

Rekordmånga vill bli sjuksköterskor

1:24 min

Aldrig förr har så många sökt till Mittuniversitets sjuksköterskeutbildning som i höst. Samtidigt minskar skolan antalet utbildningsplatser berättar Titti Melin Johansson på Mittuniversitetet. En av av dem som kommit in är Jennie Reisek från Storuman.

– Mittuniversitet var förstahandsvalet , säger Jennie Reisek.

Sammanlagt har ungefär 1500 personer sökt till Mittuniversitetets sjuksköterskeprogram i Östersund och Sundsvall. Det är rekord, och en ökning med ungefär 600 ansökningar jämfört med hur det såg ut i fjol.

Enligt Titti Melin Johansson, som är avdelningschef för avdelningen omvårdnad- och medicinvetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund, beror ökningen på att skolan har ett gott rykte.

– Det är helt enkelt attraktivt att studera här, säger hon.

Men samtidigt som antalet ansökningar ökar, så minskar utbildningsplatserna från 145 till 110. Det är alltså en minskning med 35 platser. Bakgrunden är att regeringen under krisåren satsade mer pengar på fler utbildningsplatser för att förebygga arbetslöshet.

– Nu har regeringen dragit tillbaka pengarna och det innebär att vi inte kan anta så många studenter eftersom att vi inte få lika mycket stöd, säger Titti Melin Johansson

Men färre utbildningsplatser gör att studenterna behöver högre betyg för att komma in.

– Det kan i sin tur vara positivt för själva utbildningen men även för de personer som vi kommer examinera om tre år, säger Titti Melin Johansson.

En av de personer som kommer att examineras om tre år är Jennie Reisek från Storuman i Västerbotten. Hon sökte sig till Mittuniversitetet för att hon ville studera på ett mindre lärosäte.

Jennie Reisek är överlycklig över att ha kommit in.

– Det går knappt att beskriva hur bra det känns. Jag sökte även andra skolor men blev extra glad över att jag kom in i Östersund eftersom att det var mitt förstaval, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista