1 av 2
Anders Eriksson på LRF arbetar med försäljningen av länets dyraste fastighet. "Ägarna blev förvånade när de fick veta vilka värden som det handlar om", säger han. Foto: Billy Abraha
2 av 2
Anders Eriksson på LRF arbetar med försäljningen av länets dyraste fastighet. "Ägarna blev förvånade när de fick veta vilka värden som det handlar om", säger han. Foto: Billy Abraha
fastighetsmarknad

Länets dyraste fastighet finns i Stugun

1:16 min

65 miljoner kronor. Så mycket kostar fastigheten i Stugun som förmodligen är länets dyraste. Anders Eriksson på LRF arbetar med att sälja den. 
– Både privatpersoner och företag har hört av sig, säger han.

Fastigheten består av fem byggnader.  I bostadshuset finns exempelvis två kök. Många av rummen är väldigt rymliga och elen är gratis. Men husen är väldigt slitna och behöver renoveras.

Så nej, det är inte byggnaderna som sammanlagt är värda 65 miljoner kronor. I fastigheten ingår även 10 kvadratkilometer skog. Det är den som är värd massa pengar, och skogen har väckt stort intresse.  

Anders Eriksson är skogsmästare på LRF och arbetar med försäljningen av fastigheten som ligger i Stugun i Ragunda kommun. Han säger att det finns spekulanter men än så länge har inga bud kommit in.
– Det är både privatpersoner och bolag som har hört av sig, säger han.

"Skogen drar upp priset"
Andreas Eriksson ser fastigheten som unik.
– Det är en stor areal med mycket skog.  Den virkesrika skogen drar upp priset rejält, säger han.

Länets kanske dyraste fastighet ägs av två familjer i södra Sverige.
– De blev förvånade när de fick höra vilka värden det handlade om. Det var bra mycket högre än vad de hade räknat med, säger Anders Eriksson.

Det är inte bara länets dyraste fastighet som ligger i Ragunda, där ligger även länets billigaste.  Ragunda kommun har i flera år försökt sälja den före detta lärarbostaden i Överammer men ingen har velat köpa. Men nu har kommunen bestämt sig att fastigheten, som är ett stort renoveringsobjekt, ska säljas för en krona.

En vinst för kommunen
Göran Östlund, Teknisk chef i Ragunda kommun, säger att en sådan försäljning inte bara är en vinst för köparen, utan även för kommunen.
– Det skulle kosta ungefär 400 000 kronor för Ragunda kommun att riva huset, och det skulle vi ha gjort om vi inte hittade en köpare. Vi är glada över den här lösningen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista