Nedlagda regementen ingen katastrof

När en regementsstad blir av med sina regementen behöver det inte betyda katastrof vare sig för de yrkesmilitärer som mister sin tjänst eller för kommunen.

- Förändring är inte farligt, säger före detta majoren Magnus Söderberg  - numera platschef, som bytt unga värnpliktiga grabbar vid I 21 mot 100 lite äldre damer vid tvätten i Långsele.

För honom var det till och med positivt med nedläggningen.

- Absolut. Det är mycket man lär sig genom att byta jobb, både som människa och tjänsteman.

Magnus Söderberg och hans tidigare kolleger har mycket att bidra med i det civila samhället. Runt hälften av yrkesofficerarna i Sollefteå har sadlat om och finns i privata, offentliga och egna företag.

Mycket av debatten direkt efter nedläggningen av I 21 har handlat om ersättningsjobb som staten skulle fixa. Av sexhundra utlovade har det blivit ett par hundra. Och enligt Ulf Hansson, tidigare teknisk officer, är det inte staten man ska lita till i ett sånt här läge, kraften finns hos vanligt folk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".