Åldring fick sömnmedel till frukost - bröt armen

Socialstyrelsen riktar skarp kritik mot ett sjukhem i länet efter förväxling av mediciner.

Det var en 83-årig kvinna på ett sjukhemmet som förra sommaren fick sin nattmedicin på morgonen.

Kvinnan blev mycket trött och ramlade och slog sig när hon skulle kliva ur rullstolen. Hon fick en blodsutgjutelse i bakhuvudet samt ett brott på ena överarmen.

Vårdpersonal hjälpte henne upp och vid lunchtid upptäcktes att medicinen blivit förväxlad. Kvinnan undersöktes av läkare och hon röntgades men inget skada upptäcktes då. Först en månad senare när hon fortfarande klagade över smärta konstaterades det att hon hade en fraktur.

Händelsen kritiseras nu av socialstyrelsen, som bland annat konstaterar att sjukhemmet brustit i rutinerna för läkemedelshantering och ansvarsfördelning och att det inneburit onödigt lidande för patienten.

Kritik riktas också mot den aktuella vårdpersonalen. Men en förmildrande omständighet uppges vara att arbetsbördan för personalen var orimligt stor vid händelsen - eftersom den ordinare vårdpersonalen fick ta på sig uppgifter som inte sommarvikarierna klarade av.

Socialstyrelsen kräver nu att sjukhemmet ser över rutinerna för att säkerheten för patienterna ska förbättras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".