Pappan hördes i rättegången mot kvinnan som gömde sina barn

I dag inleddes rättegången vid Östersunds tingsrätt mot den kvinna från länet som hållit sig och sina barn gömda i över sex år.

Kvinnan är åtalad för grov egenmäktighet med barn, eftersom barnens pappa fick ensam vårdnad 1998 - och det var då mamman gick under jorden med barnen. 

Kvinnans försvar framhöll under rättegången att mamman tyckte att hon hade en god anledning eftersom hon var övertygad om att pappan utsatt barnen för sexuella övergrepp.

Åklagaren framhöll att trots noggranna utredningar så kunde ett sånt brott aldrig styrkas. Han försökte visa på en kvinna som tämligen desperat letade fel för att ensam få vårdnaden.

Försvarsadvokaten Lena Feuk menade dock att utredningarna varit bristfälliga eftersom man inte tagit hänsyn till att barn ofta tiger om övergrepp och att dom på någon nivå även har goda relationer med den som utför övergreppen och bara orkar tala om den saken

Försvaret medger egenmäktighet, det är ju ett faktum, men det är inte grovt, eftersom hon haft det som på lagspråk kallas beaktansvärda skäl. Det vill säga hon var säker.

I dag har pappan hörts och han har förstås mått dåligt under åren som gått och ofta haft mardrömmar om hur barnen har det, sa han. Sökandet efter barnen och deras mamma har helt och hållet skötts av myndigheter.

Försvaret menade att hela historien kunde ha undvikits om pappan gått med på att ha en tredje person närvarande vid umgänget som mamman krävde. Det fanns det ingen anledning till tyckte pappan.

I morgon torsdag ska mamman förhöras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".