Motorsport

Alx hoppas få tävla hemma

1:29 min

– Drömmen vore att få tävla här hemma på Frösön.

Tävlingsföraren Alx Danielsson ser fram emot att det ska bli tävlingar i racingserien STCC på flygplatsen på Frösön nästa år. En ny, mobil tävlingsbana gör det möjligt.

Racingserien STCC kan nästa år ha en deltävling på Åre/Östersund Airport. Idag träffades bilsportarrangören, Östersunds kommun och näringslivet för att diskutera frågan.

– Att tävla här vore en dröm, säger  Östersundssonen och STCC-föraren Alx Danielson

Bilsportsarrangören Scandinavian Tour Car Championship, eller STCC som den kallas, planerar att ha en av deltävlingarna på Åre/Östersund Airport.

Representanter från näringslivet, Östersunds kommun och STCC träffades idag för att prata om vad som krävs för att ett sådant arrangemang ska bli verklighet. Det som krävs är att näringslivet och kommunen bestämmer sig för att satsa, och det har vissa redan gjort. Tre företag berättade under dagen att de vill gå in med sammanlagt 450 000 kronor.

Bob Huzell är vd för STCC, och han tror på Jämtland som en tävlingsplats.

– För det första är det här en fantastisk flygplats med utsikten och närheten till Åre, men framförallt är det så att vi vill ta STCC lite mer norr i landet, säger han.

Blir det en tävling här så kommer den att äga rum i början av augusti nästa år. Åre/Östersund Airport blir i sådana fall den nordligaste platsen där racingserien STCC har en deltävling. Men ett definitivt besked kommer någon gång innan jul.

Det är tänkt att förarna ska köra på en mobil bana, som för övrigt kommer att användas när STCC har en tävling på Solvalla nästa år. 

– Det var tänkt att vi skulle använda den mobila banan på Solvalla för första gången. Men om det blir en tävling på Frösön kommer den istället att premiäranvändas här, säger Bob Huzell.

Mats Forslunds, som är VD för Jämtland/Härjedalen turism, tror att det skulle vara väldigt positivt för turistnäringen om en av deltävlingarna för motorsporten hamnade här.

– Ett evenemang som det här skulle verkligen dra hit folk. Det skulle sätta oss på kartan och marknadsföra vår region, säger han.

Alx Danielsson tävlar i STCC och kommer ursprungligen från Frösön. Han säger att han skulle se det som en dröm att få tävla på hemmaplan.

– Folk är svältfödda på racing här uppe. Det finns verkligen ett starkt intresse. Att få tävla här skulle vara en dröm som går i uppfyllelse, säger han.