Arbetsmarknad

Länet i topp för nya företag

1:44 min

Över 600 nya företag har hittills startats i Jämtlands län under året och det sätter glesbygdslänet i topp för hela riket. Men trots det minskar befolkningen och det måste nu vändas, annars finns ingen bra framtid för företagandet, säger Lisbeth Godin-Jonasson, vid Svenskt Näringsliv:

Det handlar om en 17 procentig ökning hittills i år i jämförelse med samma tid förra året och det gör att länsborna ligger högst i landet vad det gäller att starta nya företag. Det avdragsgilla tjänsterna inom ROT- och RUT är en stark orsak till den kraftiga ökningen säger Lisbeth Godin-Jonasson:
Paradox
Det kan låta konstigt att det blir allt fler företag samtidigt som befolkningen minskar, eller så är det det som är orsaken. Något klart svar på det har nu inte Svenskt Näringsliv, men Lisbeth Godin-Jonasson säger att om mindre nya företag ska kunna växa, är en befolkningsökning nödvändig. Dessutom är en öppen dialog mellan företag och lokala politiker mycket viktig och det handlar ofta om rent praktiska saker som att kunna transportera gods till och från länet och att möjligheterna till jobbpendling blir bättre, säger Lisbeth Godin-Jonasson.
Ett av 618 nya
Marie Lööv och Ingela Andersson som för ett par månader sedan startat en butik i Östersund säger att det var ett val efter att de sagts upp från sina tidigare anställningar då Domus i Östersund lades ned.
- Det är lite pirrigt men det känns bra och vi har fått ett bra gensvar från alla håll, säger Ingela Andersson.
Stor variation
I landet i genomsnitt har företagandet ökat med 10 procent, lägst i Gävleborgs län med 5.6 procent och Jämtlands län alltså i topp med 17 procent.
/Marcus Frånberg