Börsfall

Nytt sparande i orostider

Det osäkra ekonomiska läget i världen märks av även i länet. Anders Asplund är marknadschef på Länsförsäkringar Jämtland, och han säger att kunderna har ändrat sitt sparbeteende.

– Nu väljer många vanligt banksparande, säger han.

Världsekonomin är minst sagt lite stökig just nu, och den svenska börsen har hittills i år fallit med nästan 30 procent. Det har påverkat många länsbor. Niklas Johnsson från Östersund säger att han är mer medveten nu.

– De spontana utgifterna är mindre idag. Jag reser exempelvis inte lika mycket nu. Sedan kanske jag lägger om sparandet lite också, säger han.

Niklas Johnsson är inte ensam om att känna på det här sättet. Anders Asplund är marknadschef på Länsförsäkringar Jämtland, och han säger att den ekonomiska osäkerheten har påverkat sparbeteendet hos många av deras kunder.

– Vi ser en tydlig förflyttning från sparande i aktiefonder till vanligt banksparande. Det ger bättre avkastning i dagens läge, säger han.

Anders Asplunds råd är att ta det lugnt och inte satsa i aktier och fonder. Han säger också att den ostabila ekonomiska situationen runt om i världen även har påverkat bostadsmarkanden i mellannorrland.

– Det tar lite längre tid att få objekten sålda. Många funderar ganska länge, och det blir inte lika snabba affärer, säger han.